Clinică Gastroenterologie

Apariția acesteia a fost un pas necesar în dezvoltarea Spitalului Clinc de Urgență “Sf. Ioan” a cărei funcționare pe vechea structură, bazată pe secții supradimensionate nu mai era de actualitate.

Secția clinică de Gastroenterologie a fost înființată în februarie 2010 în urma desprinderii de secția de Medicină Internă. Apariția acesteia a fost un pas necesar în dezvoltarea Spitalului Clinc de Urgență “Sf. Ioan” a cărei funcționare pe vechea structură, bazată pe secții supradimensionate nu mai era de actualitate.

După anii ’90, medicina s-a schimbat destul de mult si a urmat o perioadă de tranziție în care medicina bazată pe procedee de diagnostic și tehnici terapeutice intervenționale a înlocuit în mare masură medicina clinică. Aceasta a condus către oportunitatea specializării sau supraspecializării în specialitățile medicale și chirurgicale de bază.

Secția clinică de Gastroenterologie a dezvoltat și a introdus în premieră, mai multe tehnici angiografice avansate, destinate patologiei hepatice: Șuntul transjugular intrahepatic, Măsurarea gradientului portocav și a presiunii suprahepatice blocate la bolnavii cu ciroză hepatică, embolizarea parțial splenică. Un alt aspect important al activității desfășurate de colectivul secției clinice de Gastroenterologie o reprezintă participarea la programul național AP-ENDO, privind tratamentul endoscopic al pacienților critici cu hemoragie digestivă superioară și protezare endoscopică digestivă înființat de Ministerul Sănătății prin Ord. nr. 875 din 10 iulie 2015, la care Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” este parte. Prin acest program, sunt rezolvate urgențele digestive 24 de ore, 7 zile din 7 printr-un sistem de gardă la domiciliu “on-call”.

SERVICII

Secția clinică de Gastroenterologie a Spitalului “Sf. Ioan” s-a dezvoltat treptat, pe măsura ce medicii specialiști gastroenterogi din clinică au acumulat experiență și abilități noi în tehnici minim invazive, în paralel, cu creștrea nivelului de dotare care a inclus sisteme de
videoendoscopie, ecografie abdominală și ecoendoscopie. În prezent, în spital sunt efectuate majoritatea tehnicilor de endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică, procedee de ecografie, ecoendoscopie și tehnici combinate endoscopice și radiologice:

  • Gastroscopie și colonoscopie diagnostică;
  • Polipectomii endoscopice;
  • Rezecții mucosale (EMR):
  • Tehnici paliative de endoprotezare pentru tumori esofagiene;
  • Dilatații endoscopice (stenose benigne, acalazie, etc);
  • Gastrostomii endoscopice percutane (PEG);
  • Colangio pancreatografii endoscopice (ERCP):
  • Puncții hepatice ghidate ecografic;
  • Ecoendoscopie, puncții citologice aspirative și biopsii (FNA, FNB);

DOTĂRI TEHNICE

Furnizarea de servicii medicale în regim de spitalizare continuă, spitalizare de zi și consultații în ambulator, pentru populația din sudul Bucureștiului și a județelor limitrofe, poziționează spitalul ”Sf. Ioan” în rândul furnizorilor de servicii medicale de prestigiu din țară printr-un nivel ridicat de performanță, în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul afecțiunilor digestive.

Medici

Prof. Dr. Dina Ion
Medic primar Medicină Internă și Gastroenterologie;

Dr. Baboi Daniel
Medic primar Medicină Internă și Gastroenterologie-Asistent universitar;

Dr. Iacobescu Claudia
Medic primar Gastroenterologie;

Dr. Dumbravă Bogdan-Florin
Medic specialist Gastroenterologie:

Sari la conținut